Tieto dve zelené potraviny nie sú jedno a to isté, aj keď sa veľa ľuďom mýlia a majú ich zafixované ako niečo „zdravé zelené“ a často sa pýtajú, aký je medzi nimi rozdiel a čo je viac prospešné užívať. Rozdiel medzi nimi by som vám rada v tomto článku priblížila. Nájdete tu všetky potrebné informácie na to, aby ste si viac rozšírili svoj obzor a spoznali trošku viac chlorellu a spirulinu.
Chlorella spolu so spirulinou sa síce obe radia medzi superpotraviny a sú podobné aj svojou farbou, no predsa nie sú úplne rovnaké.
Spirulina
- je vláknitá sinica a nie riasa, čo znamená, že sa radí medzi baktérie
- vyskytuje sa najmä v tropických a subtropických jazerách a potrebuje neštandardné vysoké pH vody s koncentráciou uhličitanov a hydrogenouhličitanov
- prirodzene sa vyskytuje už iba v niektorých jazerách, hlavne v Afrike, Ázii a Južnej Amerike
- pestuje sa najmä v Japonsku, kde sa z nej vyrábajú tabletky
- názov spirulina získala vďaka špirálovito „skrutkovitým“ vláknam, ktoré ju tvoria
- vitamín B12, ktorý obsahuje má 80% neúčinnú formu, iba 20% z neho je účinná u človeka
- obsahuje veľké množstvo bielkovín a všetky esenciálne aminokyseliny
Chlorella pyrenoidosa
- je zelená sladkovodná jednobunková riasa
- je rozšírená vo všetkých podnebných pásmach a pestuje sa v teplom klimatickom pásme
- k jej životu a rastu jej sedí najviac sladká voda
- zo všetkých potravinárskych rias sa radí medzi najhodnotnejšiu
- svojim obsahom chlorofylu vyniká medzi všetkými zelenými rastlinami na planéte, pretože je naň najbohatšia
- obsahuje takzvaný CGF faktor (Chlorella Growth Factor), ktorý jej pridáva na výnimočnosti – tento faktor je natoľko jedinečný, že ho nenájdeme nikde inde ako v chlorelle
- má vysoký obsah bielkovín, minerálov, antioxidantov a aminokyselín
Čo majú chlorella so spirulinou spoločné
- pri oboch sa jedná o superpotraviny a preto sú vhodné pre doplnenie množstva deficitných vitamínov, minerálov, či antioxidantov
- čo sa týka bielkovín, obe sú na ne bohaté a okrem toho aj na esenciálne aminokyseliny
- u oboch je veľmi dôležitý spôsob pestovania, spracovania a ich kvalita, pretože nie vždy môžu byť tak prospešné zdraviu, ak sú pestované v horších podmienkach – v prípadoch zlého pestovania môžu byť dokonca aj škodlivé (môžu obsahovať ťažké kovy, pesticídy…)
V čom vedie spirulina oproti chlorelle
- vďaka lepšej adaptácii na teplé počasie sú živiny v nej odolnejšie na vyššiu teplotu
- pri dobrom pestovaní má o niečo vyšší obsah bielkovín (o cca 10%)
- bunková stena spiruliny je pre tráviaci trakt človeka dobre vstrebateľná aj bez úpravy – u chlorelly je potrebné bunkovú stenu dezintegrovať, čo je finančne náročnejšie
V čom vedie chlorella oproti spiruline
- obsahuje výrazne viac esenciálnych mastných kyselín vrátane vysokého obsahu omega3 a omega6 v ideálnom pomere
- obsahuje vitamín C, ktorý sa v spiruline nenachádza
- obsahuje až 10x viac chlorofylu, čo znamená, že má silnejšie detoxikačné účinky
- obsahuje viac železa
- faktor CGF, ktorý obsahuje môže byť veľmi nápomocný pri oprave poškodeného nervového tkaniva a je tak ideálna pre ľudí s degeneratívnym poškodením mozgu a nervov
Po prečítaní tohto článku už poznáte dôležité rozdiely medzi chlorellou a spirulinou a viete sa na základe informácií rozhodnúť, ktorá superpotravina bude pre vás vhodnejšia. Čo sa týka kvality chlorelly Green Ways, je jednou z najkvalitnejších na trhu, pri ktorej poznáme všetky informácie o spôsobe pestovania, spracovania a preto ju s nadšením ľuďom odporúčam a aj sama dlhodobo užívam.
Ak máte záujem Green Ways produkty vyskúšať, môžete si ich objednať TU, k produktom dostanete poradenstvo a dávkovanie automaticky zdarma.